Banjski Raj

apartmani apsolutno po Vašem ukusu

Banja Vrujci

Podno Suvobora i Maljena, u dolini reke Toplice, nalazi se banja koja pruža idealne uslove za odmor, a lekovita voda i blato blagotvorno deluju u lečenju mnogih bolesti.

Termomineralna voda u Banji Vrujci, temperature 27 stepeni celzijusa, sadrži kalijum, magnezijum i selen. Leči reumatizam, ginekološka, kožna i oboljenja očiju, malokrvnost, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, pomaže u brzom zarastanju rana... Prema dosadašnjim istraživanjima, voda utiče na povećanje leukocita, snižava krvni pritisak i deluje na endokrine žlezde. Naročito smanjuje aktivnost tiroidne žlezde, a utiče i na polne žlezde i prednji režanj hipofize.

Iz dubine, termalna voda iznese najfiniji mulj bogat mineralnim i radioaktivnim materijama koji se koristi u salonu za masažu hotela "Vrujci". Lekovito blato sadrži čak nekoliko hiljada puta veću koncentraciju raznih elemenata i jedinjenja nego voda. Ono sadrži sitne, fine čestice koje omogućavaju snažno terapijsko dejstvo. U narodu, Banja Vrujci je poznata i kao "banja za nerotkinje".

Banja Vrujci je poznata po izdašnim izvorima lekovite vode, s protokom većim od 300 litara u sekundi, što ovu banju stavlja na prvo mesto među svim banjama u Srbiji. Lekovita voda se koristi za punjenje otvorenih i zatvorenih bazena. Svi bazeni su protočni i voda se u njima svakodnevno promeni i do sedam puta. Otvoreni bazeni prazne se svake večeri, dezinfikuju, peru tokom noći i nanovo pune lekovitom vodom.